Rozwijaj swoje umiejętności krok po kroku. Zobacz jak to robią kucharze.

5 maja 2017

Autorka: Monika Królak

Czasem niektórym osobom wydaje się, że nowych umiejętności możemy się nauczyć jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Niektórym towarzyszy zniecierpliwienie, tzw. owczy pęd i działanie byle jak. Proponuję Państwu; rozwijajcie swoje umiejętności krok po kroku.

Nie tak dawno pewien adept sztuki wystąpień publicznych w języku angielskim poprosił mnie o informacje zwrotną na temat jego konkretnego wystąpienia. Pomimo tego, że stawia od kilku tygodni pierwsze kroki w tej dziedzinie, porwał się na trudną rolę. Była to zdecydowanie rola przeznaczona dla osoby (bardzo) doświadczonej ale nie dla niego.

Zastanawiałam się przez chwilę co mu powiedzieć. Postanowiłam przedstawić mu opowieść o nauce i rozwijaniu umiejętności przez młodych kucharzy.

Kilka miesięcy temu oglądałam dokument na ten temat. Telewizja austriacka towarzyszyła przez trzy lata adeptom sztuki kulinarnej. Uważam, że ten dokument powinien zobaczyć każdy kto rozwija nowe umiejętności.

Młody adept sztuki kulinarnej nie zaczyna od gotowania głównego dania w eleganckiej restauracji. Początki wyglądają inaczej.

Przez pierwsze trzy miesiące jest odpowiedzialny za obieranie ziemniaków. Następnie przez miesiąc za gotowanie jajek. Kolejne dwa miesiące to lepienie codziennie tysiąca lub dwóch tysięcy sztuk knedli. Ręce bolą. Młody adept sztuki kulinarnej twierdzi, że nie może już patrzeć na knedle ani tym bardziej ich jeść.

Następnie pod okiem doświadczonego kucharza przygotowuje podkład do zupy, co będzie go zajmowało przez kilka następnych tygodni. Potem będzie przygotowywał i nakładał na talerzyki surówki.

Po drodze towarzyszą mu chwile zwątpienia i pytanie czy to na pewno zajęcia dla niego. Przecież chciał być kucharzem w czterogwiazdkowej restauracji. Chciał być znany i doceniany. Dobrze wynagradzany też. Wydawało się, że chwycił Pana Boga za nogi kiedy przyjęto go tam na praktykę. Nie zdawał sobie sprawy, ze wymarzony zawód będzie wymagał całkowitego skupienia, zaangażowania oraz siły zarówno ducha jak i tej fizycznej.

Minie sporo czasu zanim zacznie przygotowywać mięso i poddawać je obróbce termicznej. Później zacznie zestawiać główne danie.

Również Państwa zachęcam do rozwijania nowych umiejętności krok po kroku. Do zaczynania od prostszych zadań i zwiększania w czasie ich stopnia trudności. Polecam też cierpliwość, pełne zaangażowanie i skupienie nad jakością tego co robicie. Obserwujcie i słuchajcie doświadczonych.

Nie wiem jakiej sztuki adeptami Państwo jesteście. Polecam jednak rozwijanie Waszych umiejętności krok po kroku.

Aktualności

Komentowanie wyłączone